Archief

Samenwerking Friese smaakmakers met lef

Uit de samenwerking van Friese smaakmakers met lef is iets heel moois ontstaan: maar liefst drie smakenBeerenburg van Weduwe Joustra en Jan Smink! Het 150 jaar oude recept van Weduwe Joustra en de vernieuwende ingrediënten van topkok Jan Smink, zorgen voor een geheel nieuwe Beerenburg sensatie.

Smaakmakers met lef
Nadat Jan Smink chocoladetruffels met Beerenburg heeft ontwikkeld, is er een bijzondere samenwerking ontstaantussen Smink en Weduwe Joustra. Vanuit een gezamenlijke passie voor smaak met de beste ingrediënten, innovatief bezig zijn en de liefde voor Friesland is een geheel nieuwe Beerenburg sensatie geboren.

Drie smaken
𝗟𝗶𝗺𝗲 𝗟𝗲𝗮𝗳, een eigenzinnige citronella aroma. Met in de aanzet zachte citrusvruchten opgevolgd door de bekendekruidigheid en pit van de Weduwe. Lekker on the rocks met een schijfje limoen. 𝗧𝗼𝗻𝗸𝗮 𝗕𝗼𝗼𝗻, een beetje vanille, kaneel, amandelen, honing, karamel en kersen vloeit naadloos over in de Weduwe Joustra Beerenburg. Ongezoeten toch zwoel. Uitermate geschikt als digestief. 𝗣𝗼𝗶𝘃𝗿𝗲 𝗟𝗼𝗻𝗴, warm, kruidig en pittig. De ferme eigenschappen van Poivre Long (lange peper) voelen zich heerlijk thuis in de Weduwe Joustra Beerenburg. Een ware traktatie voor desmaakpapillen. Zeer geschikt als aperitief.


Foto’s: Rob Rotgers


Over Weduwe Joustra in Sneek

In 1864 is de weduwe Anjenette Joustra-Reinders begonnen met het maken van Beerenburg. Nog steeds wordt er in het pand van oorsprong, één van de oudste panden in het hartje centrum van Sneek, met dezelfde kruiden, hetzelfde product volgens dezelfde receptuur Beerenburg gemaakt. Het Beerenburg recept bevat uitheemse kruiden, bladeren, wortelen, bessen en specerijen. En wordt één maand gerijpt op trekvat. Dat is uniek en dat proef je terug in de smaak van de Beerenburg. Inmiddels maken ze allang niet meer alleen Beerenburg, maar vele andere producten. En is het een prachtige uitdaging voor Weduwe Joustra om innovatief bezig te zijn, met behoudvan traditie, al het oude en de geschiedenis.

Over Jan Smink
Jan Smink werkte eerder onder meer als sous-chef bij Landgoed Lauswolt. Als freelance-chef heeft hij ondermeer gewerkt voor driesterrenrestaurant De Librije. Sinds september 2018 heeft hij zijn eigen restaurant onder de naam Restaurant Smink geopend in Wolvega en is sinds 2020 toegetreden tot de Alliance Gastronomique. Jan Smink behaalde als wedstrijd kok veel prijzen in binnen- en buitenland en kwam meerdere malen voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Bocuse D’Or. Tijdens de internationale kookwedstrijd van het hoogste niveau Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs, behaalde hijbegin 2020 de 3e prijs. In november 2020 heeft hij zich wederom gekwalificeerd om Nederland opnieuw te vertegenwoordigen in Parijs. Vanwege de maatregelen omtrent COVID-19 heeft de finale nog niet plaatsgevonden en is Restaurant Smink al langere tijd gesloten.

Jan Smink is naast restaurateur en freelance-chef, ook werkzaam als adviseur, gastspreker, werkt als productontwikkelaar voor Verstegen en ontwikkelt eigen producten en is ook foodstylist.