Nieuws

15 jaar ‘t Amsterdammertje

Ronald Giphart schrijft biografisch kookboek over chef-kok André Gerrits

Schrijver Ronald Giphart en chef-kok André Gerrits gaan samen een boek uitgeven. Donderdag 11 april maakten zij hun plan bekend in ’t Amsterdammertje, het Michelinsterrenrestaurant van Gerrits, dat dit jaar zijn 15-jarig jubileum viert. Het biografisch kookboek verschijnt in november en geeft, naast 45 originele recepten, een unieke kijk in het leven en in de keuken van de chef-kok van één van de beroemdste restaurants in Nederland.

“André leeft vanuit zijn hart, dat is wat mij zo enorm in hem aanspreekt”, aldus Giphart tijdens de lancering van het plan in ‘t Amsterdammertje. “Maar hij is ook een onnavolgbare, unieke en eigenwijze chef. De komende maanden ga ik hem op de voet volgen, van vroeg tot laat, en de lezer kennis laten maken met zijn culinaire levensstijl, waarin gastvrijheid van de hoogste plank centraal staat.”

Op het hoogste niveau
André Gerrits begon zijn professionele leven in de keuken op 16-jarige leeftijd, bij sterrenrestaurant “De Kromme Dissel” in Heelsum. Onder de hoede van gerenommeerde topchefs als Tonny Berentsen, Jan de Wit en Ron Blaauw klom hij op tot souschef, waarna zijn carrière een vlucht nam. Tijdens de bijeenkomst sprak Gerrits zijn dankbaarheid uit aan deze culinaire iconen: “Tonny heeft van mij een chef-kok gemaakt. Hij stond me toe mijn eigen keuzes te bepalen, mijn eigen fouten te maken en daardoor het vak onder de knie te krijgen. Ron gaf mij de kans om mijn culinaire vaardigheden naar een hoger niveau te tillen en heeft mij geleerd om op het hoogste niveau te werken.”

Michelinster
In 2009 nam André Gerrits, samen met zijn vrouw Geneviève – (“van haar heb ik geleerd wat Antilliaanse gastvrijheid is”) – restaurant ’t Amsterdammertje over, gevestigd in een prachtige monumentale oudhollandse boerderij in Loenen aan de Vecht. ‘Bruisend, grenzeloos, creatief en speels’ werden de unieke kenmerken waarmee het echtpaar Gerrits beleving toevoegde aan hun onderneming. In november 2010 werd ’t Amsterdammertje bekroond met een Michelinster.
Inmiddels hebben André en Geneviève hun culinaire activiteiten uitgebreid. In 2021 openden zij de “Marché”, een delicatessenzaak en cateringformule op sterrenniveau. In 2022 volgde het elf kamers tellende “Bistrotel” in Nieuwersluis. De keuken van dit hotel begeeft zich met een goede GaultMillau beoordeling in de betere regionen van Nederlandse topbistro’s. Hiermee is de cirkel rond, hoewel André’s hoofd echter nog vol plannen en ambities zit. Dit alles zal vanaf november in het ‘biografisch kookboek’ van het duo Giphart/Gerrits te lezen zijn.

Jubileum
Het 15-jarig jubileum van ’t Amsterdammertje wordt dit jaar uitgebreid gevierd. Het boek is nu al als pre-order te bestellen in de webshop naast prachtige stoere, black fashionitems, allemaal in een eigentijdse unieke Amsterdammertje-uitstraling. (www.restaurantamsterdammertje.nl). De lancering van het boek in november is de kroon op dit jubileumjaar van André Gerrits en zijn team. Natuurlijk is er een seizoensgebonden jubileummenu vol culinaire hoogtepunten.

Noot voor redactie;
www.restaurantamsterdammertje.nl
Ronald Giphart – Bureau Bruinzeel – 06 21564704
André Gerrits – ’t Amsterdammertje – 0294234848