Precies honderd jaar na de dood van Mata Hari vertelt Fries Museum in Leeuwarden voor het eerst het volledige levensverhaal van dit icoon. Het is de grootste tentoonstelling ooit over het dramatische leven van Margaretha Geertruida Zelle. Het meisje uit Leeuwarden groeide aan het begin van de vorige eeuw uit tot de wereldberoemde danseres Mata Hari.

Het leven van Margaretha Geertruida Zelle is een dramatische cocktail van moed en glorie, verlies en verraad. Honderdvijftig authentieke voorwerpen uit binnen- en buitenland vertellen haar verhaal. Bezoekers leren de vele kanten van deze mysterieuze vrouw kennen. Ze ontmoeten een liefhebbende moeder, beleven haar glorieuze opkomst in de danstheaters van Parijs en ontdekken het web vol van intriges waar ze uiteindelijk in verstrikt raakt.

Persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers, vaak voor het eerst te zien, nemen de bezoeker mee op een reis door het leven van Margaretha Geertruida Zelle. De tentoonstelling Mata Hari, de mythe en het meisje is vanaf 14 oktober 2017 t/m 2 april 2018 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.